Uitgelicht

Meisje onder de douche

Ketenverkenner: wat er niet in zit, hoef je er niet uit te halen

Eind 2020 verscheen de KIWK-voortgangsrapportage 2020, waarin een overzicht wordt gegeven van de voortgang van de afzonderlijke projecten die lopen binnen de Kennisimpuls Waterkwaliteit. De komende weken vertellen we u graag wat er in de uiteenlopende projecten is gebeurd, en nog staat te gebeuren. Deze keer: de Ketenverkenner.

 

Grondwatermeetpunten

Grondwater: hoe staat het ervoor?

Eind 2020 verscheen de KIWK-voortgangsrapportage 2020, waarin een overzicht wordt gegeven van de voortgang van de afzonderlijke projecten die lopen binnen de Kennisimpuls Waterkwaliteit. De komende weken vertellen we u graag wat er in de uiteenlopende projecten is gebeurd. Deze keer: Grondwater.

binnekant wasmachine

Waszak erin, microplastics eruit!

Uit onderzoek blijkt dat de belangrijkste bron van primaire microplastics in de oceaan het wassen van synthetische kleding is (35%). Onderzoekers van het KIWK-project Gedragswetenschappen hebben onlangs een grafisch overzicht gemaakt van de manier waarop je consumenten kunt bewegen een waszak aan te schaffen waarmee het overgrote deel van de microplastics wordt gevangen onder de pakkende titel 'Waszak erin, microplastics eruit!

Workshop gedrag

Zelf aan de slag met gedragsinterventies

Op 17 november 2020 hielden de CoP Bewustzijn Waterkwaliteit van STOWA en het KIWK-project Gedragswetenschappen gezamenlijk een online workshop over de vraag hoe gedragswetenschappen kunnen leiden tot een betere waterkwaliteit. Verbetering van onze waterkwaliteit is alleen mogelijk als boeren, burgers en beheerders ander gedrag laten zien. Dat gaat niet vanzelf. Soms is dat af te dwingen met regels, of te stimuleren met subsidies, maar niet altijd. Wat doe je dan?

foto spuitnoom

Project Gewasbescherming: wat gebeurde er in 2020?

Eind 2020 verscheen de KIWK-voortgangsrapportage 2020, waarin een overzicht wordt gegeven van de voortgang van de afzonderlijke projecten die lopen binnen de Kennisimpuls Waterkwaliteit. De komende weken vertellen we u graag wat er in de uiteenlopende projecten is gebeurd. Deze keer: Gewasbeschermingsmiddelen.

Foto gifvat

Waterkwaliteit zonder toxiciteit. Op weg naar de Ecologische Sleutelfactor Toxiciteit 2.0

Schoon oppervlaktewater zonder microverontreinigingen: wie wil dat niet? Maar we gebruiken meer dan 170 duizend chemische stoffen! Hoe onderzoek je die en hoe kijk je naar mengsels? Het projectteam Toxiciteit van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (KIWK) ontwikkelt daarvoor een praktische webtool: de Ecologische Sleutelfactor Toxiciteit 2.0 (ESFT2), de opvolger van de Ecologische Sleutelfactor Toxiciteit. In dit artikel leest u meer over dit vernieuwde instrument.

Foto dierenarts

Project Diergeneesmiddelen: wat gebeurde er in 2020?

Begin december verscheen de KIWK-voortgangsrapportage 2020, waarin een overzicht wordt gegeven van de voortgang van de afzonderlijke projecten die lopen binnen de Kennisimpuls Waterkwaliteit. De komende weken vertellen we u graag wat er in de uiteenlopende projecten is gebeurd. Deze keer: Diergeneesmiddelen.

Op de hoogte blijven?